istoria smartphone

Scurt istoric al celui mai utilizat dispozitiv din lume: smartphone-ul

Cati dintre voi stiti cand a aparut pentru prima oara cel mai utilizat dispozitiv din lume, cati dintre voi ati fost curiosi sa va documentati despre acel device care a provocat dependenta si care evolueaza in continuare. In cele ce urmeaza, veti afla toate aceste informatii despre aparitia si evolutia unui smartphone.

Smartphone-ul este un dispozitiv foarte inteligent, multifunctional care necesita conectarea la o retea GSM, care permite conectarea la Internet si care are foarte multe functii suplimentare care ne imbunatatesc si ne infrumuseteaza viata.   Conexiunea la Internet se realizeaza pe baza unei retele rapide 3G, 3G sau 5G sau utilizand functia wireless a telefonului.

Cand au aparut aceste dispozitive smartphone?

Primul stramos al unui smartphone a aparul undeva in anii 1970, iar dupa 20 de ani au aparut primele dispozitive care functionau pe baza unui sistem de operare.

In anul 1992, compania IBM a expus primul model de telefon care pe langa apeluri, avea si functie de fax si permitea trimiterea e-mailurilor.

Totusi, pentru prima oara, termenul de smartphone a fost oferit dispozitivului mobil Ericsson in anul 1997. Acesta functiona pe baza unui sistem de operare ce purta numele Symbian.  Pana in anul 2010, toate smartphone-urile utilizau acest sistem, iar mai apoi au aparut si alte sisteme de operare, precum Android, iOS sau BlackBerry.

Primul smartphone cu ecran tactil a fost realizat de catre Apple, in anul 2007, acestia lansand atunci primul model de iPhone, iar in anul 2008 a fost lansat primul smartphone ce functiona pe baza sistemului de operare Android.

Incepand cu anul 2014, smartphone-urile au fost realizate utilizand ecrane Quad HD si dispozitive care erau rezistente la praf sau apa. De asemenea, incepand din acest an, Wi-Fi a devenit din ce in ce mai raspandit si folosit de catre utilizatori.

In zilele noastre, telefoanele mobile au extrem de multe functii suplimentare, permit instalarea a numeroase aplicatii si cu siguranta evolutia acestora va fi una continua. Asta se datoreaza si faptului ca utilizatorii incep sa aiba din ce in ce mai multe asteptari atunci cand vine vorba despre aparitia unui nou model pe piata.

Totusi, atunci cand alegi sa iti achizitionezi un model nou aparut pe piata, ar trebui sa astepti o anumita perioada de timp pentru a putea citi recenziile celor care le utilizeaza, le incearca, caci feedback-urile iti pot oferi suficiente informatii pentru a afla daca acel model merita banii sau este aproximativ identic cu versiunea anterioara.