Pastura (painea albinelor) este un produs natural cu o valoare terapeutica si antibiotica de trei ori mai mare decat cea a polenului. Continutul sau bogat in seleniu ajuta la detoxifierea organismului si stimuleaza imunitatea.

Pe cat este de benefica asupra sanatatii, pastura este in aceeasi masura si foarte rara, caci aceasta nu se obtine din stup la fel de usor ca majoritatea produselor apicole, iar ce este vandut pe piata este folosit in mod abuziv ca fiind pastura.

Pastura pura nu o extrage niciun apicultor din stup. Este hrana proteica a albinei care se lasa pentru dezvoltarea puietului in primavara.

Pastura este polenul crud fermentat in stup, timp de 3 luni, in conditii naturale; pastura este un produs natural cu insusiri valoroase date de continutul mare in zaharuri simple, enzime si aminoacizi.

Datorita continutului bogat in vitamine, minerale, lacto-fermenti, proteine, aminoacizi si enzime, pastura are efect energizant si vitalizant, contribuind la buna stare de sanatate a organismului.

Pastura sau „painea albinelor”, cum mai este numita, are in compozitie:  lipide (1-6 la suta), carbohidrati (glucide-35 la suta), carotenoizi (provitamina A- 200-875 mg/kg), vitamina E (1,7 g/kg), vitamina C (60-200 mg la 100 g produs), enzime si aminoacizi. Datorita aciditatii sale ridicate, acest produs apicol se asimileaza cu usurinta in organism.

Terapia cu pastura este benefica in zeci de afectiuni, in special in cele digestive si hepatice, fiind celebra pentru capacitatea ei uimitoare de a regenera ficatul. Este recomandata in toate bolile in care este bun si polenul, diferenta fiind ca efectele se obtin in timp mai scurt.

In ceea ce priveste modul de administrare interna, pastura poate fi inghitita pur si simplu sau amestecata cu iaurt, cereale, piine. Poate fi tinuta sub limba cit de mult se poate, inainte de a fi inghitita.

Pastura este un leac eficient in: reglarea tranzitului intestinal, anemii, stres, reumatism, afectiunile de colon, mai ales cele insotite de constipatii (enterocolite, colite de fermentatie sau putrefactie), chisturi ovariene, noduli mamari. Este indicata in alimentatia copiilor, a celor care urmeaza o dieta de slabit, a celor slabiti si lipsiti de energie, pentru intarirea muschiului cardiac, stimularea secretiilor biliare, distrofie musculara si pentru o mai buna activitate cerebrala. Cura poate dura trei luni.

Pastura are efect antiviral similar interferonului natural, stimuland imunitatea. Administrata in afectiunile hepatice, actiunea pasturii este cu adevarat remarcabila, mai ales in hepatite acute si cronice, ciroze uscate sau umede.

In urma administrarii de pastura, s-a observat ca bolnavii se refac in timp extrem de scurt, intre o luna si trei luni la hepatita A si B. In cazul hepatitei C, refacerea integrala a tesutului ficatului ajunge in cele mai grave cazuri la un an.

Benefica fumatorilor si „bautorilor”

Cercetatorii au descoperit ca pastura pura este de mare ajutor fumatorilor si consumatorilor de alcool. Aceleasi efecte negative are alcoolul asupra persoanelor dependente de bautura, absorbtia seleniului fiind redusa foarte mult de consumul de alcool.

S-a constatat ca tutunul reduce absorbtia seleniului in tubul digestiv. Asadar, fumatorii trebuie sa consume alimente bogate in seleniu (peste, nuci, usturoi, cereale integrale, ficat, seminte de floarea-soarelui, nuci), o cura cu pastura completand deficitul acestui mineral, atat de necesar pentru sanatatea lor.

Te-ar putea interesa si articolul Pastura de albine, o adevarata minune a naturii