Microsoft fortat sa creeze o actualizare gratuita a Windows 7 la doar cateva zile dupa ce au stopat oferirea de asistenta

Microsoft a lansat noile sale actualizari de securitate publica pentru Windows 7 la inceputul acestei luni, incetand asistenta pentru sistemul de operare dupa mai bine de 10 ani. Desi asistenta a fost stopata, Microsoft a dezvaluit ca noile actualizari pot crea probleme pentru unii utilizatori de Windows 7.

„Dupa instalarea KB4534310, desktop-ul ar putea aparea negru atunci cand este setat pe optiunea de Stretch”, recunoaste Microsoft. Se pare ca afecteaza doar imaginile de fundal intinse, iar optiunile de potrivire, umplere, sau centrare inca functioneaza pentru utilizatorii de Windows 7.

Este un bug stanjenitor, in special pentru ca Microsoft a lasat o astfel de problema pentru a carei rezolvare utilizatorii ar fi trebuit sa plateasca. Desi au declarat initial ca lucreaza la o solutie pentru Windows 7 care va fi disponibila doar pentru organizatiile care au achizitionat Extended Security Updates, gigantul software s-a razgandit peste noapte si acum spune ca remedierea va fi disponibila tuturor. In mod bizar, acest lucru dovedeste ca Microsoft trebuie sa-si extinda suportul pentru Windows 7 pentru a remedia un bug pe care l-a introdus.

Pentru Microsoft este neobisnuit sa emita patch-uri publice si actualizari la sistemele de operare care sunt marcate ca fiind fara asistenta deoarece clientii de obicei trebuie sa cumpere ESU-uri. Acestea sunt fie de 25 de dolari, fie de 50 de dolari pentru intreprinderile care inca mai ruleaza Windows 7. Printre institutiile care inca utilizeaza acest sistem, guvernul german a ajuns sa plateasca aproximativ 887.000 de dolari pentru calculatoarele sale.

Ce trebuie sa stiti despre actualizarea KB4534310

Actualizarea KB4534310 se aplica la Windows 7 Service Pack 1. Conform Microsoft, clientii care au achizitionat Actualizarea de securitate extinsa (ESU) pentru versiunile locale ale unor sisteme de operare trebuie sa urmeze proceduri specifice pentru a continua sa primeasca actualizari de securitate dupa ce asistenta extinsa s-a incheiat pe 14 ianuarie 2020.

Incepand cu 15 ianuarie 2020, au inceput sa apara notificari care descriu riscul de a continua utilizarea Windows 7 Service Pack 1 fara asistenta. Cu toate acestea, pentru utilizatorii care au achizitionat Actualizarea de securitate extinsa (ESU), notificarea nu va aparea. Aceasta actualizare de securitate include imbunatatiri si remedieri care au facut parte din actualizarea  KB4525251, lansata  pe 19 noiembrie 2019 si abordeaza urmatoarele probleme:

  • Windows Server;
  • Sisteme de fisiere;
  • Stocare Windows;
  • Intrare si compozitie Windows;
  • Actualizari de securitate la motorul Microsoft Scripting.

Gigantul Microsoft si-a notificat utilizatorii inca din 2019 despre faptul ca nu vor mai oferi asistenta pe Windows 7. Cu toate acestea, avertismentele nu au fost luate in considerare in totalitate, in special fiindca browserul Google Chrome va continua sa ruleze pe Windows 7 pana la mijlocul anlui 2021, ceea ce prelungeste ceva mai mult durata de viata a acestei versiuni de Windows. Aflati mai multe detalii de pe acest blog.