Despre trecut, oamenii au dreptul si vor sa stie totul.  Nevoia de istorie a noastra, a tuturor se explica prin urmatoarele aspecte:

-stiind cum se traia in anumite epoci sumbre (Inchizitia, de exemplu), pretuim vremurile pe care le consideram imperfecte in care traim si in care ni se respecta drepturile totusi.

Istorie clasa 9 ne face acest serviciu tinand la distanta de noi nemultumirile. Da, ne plangem de spitalele noastre imperfecte, uitand ca in trecut operatiile se faceau in viu, neexistand anestezie.

Consideram justitia nedreapta, care greseste intr-un caz la 1000 de procese aflate pe rol, in timp ce in trecut, cei care erau suspecti de tradare erau pe loc executati din porunca domnitorului, fara sa li se dea dreptul sa se apere.

Istorie clasa a 9a pune bazele cunostintelor necesare pentru admitarea la Facultatea de Drept sau la Academia de Politie, institutii de invatamant superior agreate de catre tineri. Sa fii politist este eroic, iar tinerii isi doresc sa lupte, sa se implice pentru respectarea drepturilor omului. Istoria ca disciplina de studiu face apel si la memoria, dar si la intelegerea rationala. Multe dintre fenomenele cu care s-au confruntat oamenii pot fi explicate rational. Oare de ce sunt importante cunostintele de istoria la admiterea la Drept si Politie?

Fiindca tinerii care vor fi admisi aici au nevoie de o memorie colosala ca sa retina legi, iar istoria ajuta la dezvoltarea memoriei. Sunt atat de multe date importante de tinut minte: cand au avut loc marile razboaie ale romanilor, cand s-au desfasurat cele mai sangeroase lupte ale lumii, cand s-au pus bazele Constitutiei Romanie si a institutiilor care au marcat modernizarea societatii romanesti.

In al doilea rand, vorbim de dobandirea unui limbaj elevat si a capacitatii de a dezbate sau de a polemiza cu ceilalti la nivel academic si in mod decent, indiferent de circumstante. Un om are insa nevoie de istorie si daca nu da examen la acesta disciplina de studiu.

Istoria pune bazele culturii generale, fiindca este posibil ca intr-o zi, un reporter insotit de microfonul demascator si de camerele de luat vederi sa il intrebe despre semnificatia zilei de 1 Decembrie sau 24 ianuarie si un raspuns eronat il pune int-o situatie foarte jenanta. Orice roman ar trebui sa se simta ingrozitor, cand confunda aceste date. Este ca si cum nu ai sti data nasterii si ai incurca datele de nastere ale parintilor si fratilor.

Manualele de istorie interesante, in mod cert cele mai bune materiale de profil, pot fi comandate si de catre autodidactii care se pregatesc pentru admitere (la istorie se poate invata singur, fara meditatii), dar si cei care doresc sa posede o cultura vasta si solida. Comandati acum si puneti mana pe carte la orice varsta fiindca este mai rusinos sa nu stii, decat sa inveti si sa iti completezi golurile!

Iubiti istoria fiindca ne invata sa traim frumos, sa fim multumiti de vremurile in care traim si sa ne adaptam noii oranduiri si epoci. Un om inadaptabil plateste un pret astronomic, de aceea sa lasam istoria sa ne initieze in secretele trecutului si in moduri de viata.