Istoria genului Horror. Cum s-a ajuns la atat de multe carti de groaza

Ca gen literar, horror are mai multe definitii. Cu toate acestea, autorii si criticii literari tind sa aiba opinii similare si complementare atunci cand definesc subiectul. Si toti sunt de acord ca horror se descrie ca un gen care exploreaza una dintre emotile umane de baza: frica.

Istoricul literar J. A. Cuddor defineste scrierea horror ca fiind: “O piesa de fictiune care socheaza sau chiar inspaimanta cititorul, putandu-i provoca sentimente de repulsie sau de dispret”.

O alta definitie vine de la autorul Douglas Winter in antologia sa din 1982, Prime Evil. El spune ca o poveste horror nu este un fel de fictiune care sa se limiteze la o intamplare in obscuritatea unui ghetou sau a altei locatii. Horror este o emotie.

Asociatia Scriitorilor de Horror completeaza aceste idei. Pentru ei, genul horror are puterea de a evoca atmosfera si senzatia de teama care ne ameninta nivelul de confort. Este tipul de literatura care vorbeste despre starea umana, reamintind cititorilor cat de putin stiu si inteleg.

Literatura horror este strans legata de temerile cele mai mari ale societatii. Genul isi are radacinile in folclor si in traditiile religioase, cum ar fi moartea, ideea vietii ulterioare, demonii si vrajitoarele.

Originile genului horror:

O buna parte din radacinile literaturii horror a inceput in perioada Inchizitiei, cand exista o mare obsesie pentru erezie si vrajitorie. Tot in aceasta perioada au aparut primul volum al Comediei Divine a lui Dante, “Inferno” (1307) si “Paradisul Pierdut” al lui John Milton (1667).

Horror-ul ca gen se spune ca ar fi inceput, de fapt, odata cu horror-ul gotic. Acest stil de fictiune include atat horror-ul cat si romantismul. Prima carte specifica acestui gen literar a fost scrisa de Horace Walpole in anul 1764 sub denumirea de “Castelul Otranto”.

Cartea a folosit mai multe elemente supranaturale si fantastice. Acest lucru a fost controversat la acea vreme, deoarece majoritatea scriitorilor din secolul al XVIII-lea au luptat pentru realism.

“Castelul Otranto” a inspirat si alte scrieri importante precum “Italianul” (1796) de Ann Radcliffe si “Calugarul” (1797) de Mathew Lewis.

In timpul secolului al XIX-lea, scrierile literare in genul horror s-au concentrat pe subiecte noi, cum ar fi teama de stiinta si bolile mintale. Aceasta perioada este cunoscuta pentru lucrarile influente ale lui Mary Shelley, Bram Stocker, Robert Louis Stevenson, Edgar Allan Poe si Oscar Wilde. Acesti mari scriitori au creat unele dintre cele mai importante opere literare din istoria horror-ului, adaugand sub-genuri romanticului gotic, cum ar fi science fiction si genul politist.

Edgar Alan Poe a introdus si popularizat genul horror gotic in SUA prin poemele si scurtele sale povestiri despre mister si macabru. El este, de asemenea, considerat inventatorul genului detectiv fictiune.

Celebra scriere literara “Frankenstein” (1818) a lui Mary Shelley a fost publicata intr-un moment in care medicina si tehnologia medicala se aflau in fruntea stiintelor. Romanul a capatat sensul ca stiinta ar rezolva toate misterele vietii.

Apoi a aparut celebrul “Dracula”, scris de Bram Stocker. Acesta nu a fost primul roman despre vampiri care urma sa fie publicat in Europa, insa a devenit popularul genului. Atat “Dracula” cat si “Frankenstein” au avut un foarte mare succes in randul lumii, fiind, de asemenea, adaptate sub forma de filme, piese de teatru si seriale TV.

Genul literar Horror in secolul XX:

Horror-ul de la inceputul secolului XX a fost publicat, in cea mai mare parte, in reviste de literatura de consum si in publicatii periodice. Povestirile scurte au inceput sa inlocuiasca romanul.

Unul dintre cei mai importanti scriitori pentru revistele de literatura de consum a fost H. P. Lovecraft. Proza sa a abordat teme legate de cunoasterea interzisa si de soarta.

Desi Lovecraft a fost apreciat cu adevarat doar in ultimii sai ani de cariera, opera sa a influentat mai multi scriitori moderni precum Stephen King.

Anii 1970 au marcat inceputul horror-ul contemporan in literatura, cu scriitori precum Stephen King, Anne Rice, Clive Barker si Peter Straub. Operele lui Stephen King au produs “groaza” in intreaga lume, multe dintre ele devenind ulterior ecranizate.

Indiferent de modul in care il definesti, genul horror continua sa se dezvolte si sa se extinda. Acelasi lucru se poate spune despre oamenii fascinati de el. Dupa cum a spus H. P. Lovecraft, “Cea mai veche si mai puternica emotie a oamenilor este frica, iar cea mai veche si mai puternica frica este frica de necunoscut”.