Echipamente profesionale pentru debitat lemnul

Echipamente profesionale pentru debitat lemnul

Lemnul a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri precum o resursa utila si indispensabila la cladirea civilizatiei. Desi in ziau de astazi lemnul este vazut  ca o resursa ce trebuie folosita cu grija, bustenii care eventual sunt taiati intra in contact cu mesteri si unelte special concepute pentru debitarea lor. Pentru acest proces se foloseste un fierastrau panglica pentru lemn, deoarece este mult mai eficient decat taierea manuala.

Debitarea directa, cunoscuta si sub denumirea de debitare de laturoaie sau debitarea prin taierea de la un capat la altul, este atunci cand un bustean este taiat aproximativ pana la jumatatea grosimii si apoi rotit o data pe fata opusa pentru debitare pana cand busteanul este taiat complet. Desi aceasta poate fi cea mai simpla si mai rapida metoda de debitare, metoda de debitare directa inseamna ca fiecare scandura trebuie tivita, dupa ce a fost taiata pentru a obtine cea mai buna calitate. Cheresteaua debitata direct este adesea lata si grea, de o calitate scazuta, si poate capata o deformare excesiva in timpul procesului de uscare. In general, debitarea directa este recomandata pentru bustenii de calitate inferioara, datorita acestor dezavantaje.

Debitarea cu formarea de prisma

Prin aceasta metoda de taiere, primele taieturi se fac de-a lungul partii superioare a busteanului, apoi acesta este rotit la 180 grade pentru a efectua celelalte doua taieturi de-a lungul fetei opuse. Dupa ce este rotit la 90 de grade pentru a taia a treia parte si apoi rotit inca 180 de grade pentru a taia ultima parte, din bustean ramane doar partea centrala, denumita prisma. Aceasta prisma este fie transmisa la o alta masina pentru prelucrare ulterioara, fie vanduta ca si ghinda mare si grea. Debitarea cu formarea de prisma maximizeaza productia de cherestea, vizibila prin cantitatea de metri cubi per zi si este frecvent utilizata in toata industria de prelucrarea lemnului. Utilizata in principal pe busteni de calitate inferioara sau medie, debitarea cu formarea de prisma poate sa economiseasca timp si efort atunci cand se lucreaza cu cherestea de calitate si valoare inferioara.

Exista mai multe motive pentru a lua in considerare debitarea in sfert a cherestelei, deoarece modelele fibrelor lemnului de esenta tare sunt la mare cerere. De exemplu, stejarul debitat in sfert este mai valoros decat stejarul debitat plan. Lemnul debitat in sfert este de asemenea solid dimensional, ceea ce inseamna ca nu se va curba si nu va deveni concav in timpul uscarii si se va compacta mai putin decat cheresteaua debitata plan. Datorita acestor avantaje, lucratorii din industrial lemnului, producatorii de mobila, magazinele de mobilier de calitate si mestesugarii prefera in mod obisnuit sa lucreze cu cherestea debitata in sfert. Cu toate acestea, nu toata cheresteaua va creste in valoare atunci cand este debitata in sferturi, din cauza necesitatii manipularii si timpului mai mare de productie. Woodexpert este un profesionist in arta debitarii de lemn si poate oferii raspunsuri clare si concrete despre acest tip de operatiune. Oricine se considera un profesionist in acest domeniu va trebuie sa investeasca mai devreme sau mai tarziu intr-un fierastrau panglica pentru lemn.