Despre fisurile anale

Fisura anala este o ulceratie (ruptura) aparent lineara la nivelul canalului anal, adica in portiunea terminala a tubului digestiv. Fisura anala este o afectiune relativ frecvent intilnita in practica curenta.

Se apreciaza ca aproximativ 6 – 15% din consultatiile pentru patologie anala sunt la pacientii care au fisuri anale. Cea mai frecventa cauza implicata in nasterea fisurii anale este traumatismul canalului anal. De asemenea, fisurile anale la unii pacienti n-au niciun factor favorizant.

Evacuarea unui scaun de consistenta crescuta (constipatia), este recunoscuta de majoritatea pacientilor ca reprezentand factorul declansator al simptomatologiei. Mult mai rar fisura anala este asemanata cu episoade diareice sau cu boala hemoroidala.

Tratarea si diagnosticul fisurilor anale

Cel mai frecvent fisura anala este unica si este localizata posterior (spre spate) si mai rar anterior (spre organele genitale). De rare ori fisura anala este dubla (bipolara). Tratamentul unei fisurii anale nu este unul usor.

Tratarea fisurilor anale, la pacientii cu dureri mari si contractura anala examinarea se face sub anestezie locala cu xilina, ceea ce da voie medicului chirurg sa faca si examenul anoscopic (examinarea canalului anal si a portiunii terminale a rectului cu ajutorul unui instrument tubular numit anuscop).

Fisurile anale atipice (localizate lateral, nedureroase, multiple) pot fi cauzate de boli grave si necesita investigatii suplimentare, cum ar fi biopsii, examen rectosigmoidoscopic sau colonoscopic.

Cum se manifesta o fisura anala

Unul dntre cele mai importante simptone pentru fisura anala este durerea. Aceasta este ca o arsura sau usturime. Este aflata la nivelul anusului si este de intensitate ridicata, producand uneori tulburari depresive bolnavilor.

Durerea anala se creeaza in momentul scaunului si dureaza cateva ore, uneori mai mult, dupa scaun. Frica pacientilor de scaunul care accentueaza durerile face inhibitia reflexului de evacuare a materiilor fecale, formand o accentuare a constipatiei si agravarea durerilor.

Cresterea contractiei anusului (hipertonia sfincterului anal intern), caracteristica fisurii anale produce la randul ei dificultati in evacuarea scaunului, cu accentuarea constipatiei, precum si tulburari de circulatie a sangelui (ischemie), care impreuna agraveaza aceste fisuri anale.

Durerea se asociaza frecvent cu sangerarea anala. Sangerarea din fisura anala este cu sange rosu, in cantitate mica, pe hartia igienica sau in vasul de toaleta. Mai rar, pot apare prurit anal (mancarimi la anus), tulburari urinare sau secretii care pateaza chilotul.

Posibile complicatii a fisurii anale

Fisurile anale cronice (cu o evolutie de un timp indelungat) pot creea complicatii, cum ar putea fi:
– infectarea fisurii, cu formarea unui abces anal sau a unei fistule submucoase.
– stenoza anala, datorita sclerozei, devine stramt si produce tulburari grave de evacuare a scaunului.

In concluzie, fisura anala este o afectiune relativ frecventa a canalului anal, caracterizata prin ruptura acuta sau cronica a mucoasei anale. Ea este facuta de traumatismul local anal prin scaun de consistenta dura (constipatie). Pacientii reclama dureri anale de intensitate mare, uneori insuportabile, asociate cu sangerare si prurit.

Evaluarea de catre un medic chirurg competent este importanta atat pentru precizarea diagnosticului si eliminarea altor cauze mai grave de suferinta anala, cat si pentru un tratament fisura anala adecvat, cu suferinta minima din partea pacientului.

 

Citeste si Tratamentul fisurilor anale