De ce este important ca elevul sa invete geografie in gimnaziu?

In prezent se discuta foarte des despre reforme la nivelul programei scolare si a sistemului de invatamant gimnazial in general. Prima etapa in demersul acesta se refera la stabilirea numarului corect de ore pentru toate disciplinele in mod individual si acest lucru ofera fiecarui reprezentant al unei materii si persoanelor care sunt convinse de utilitatea anumitor discipline sa argumenteze cu privire la importanta studiului acesteia. Geografia reprezinta un subiect controversat pentru foarte multe persoane, deoarece sunt si parinti, dar si elevi care considera ca nu este necesar sa invete atat de mult la geografie. Un manual geografie clasa 8 este axat exclusiv pe geografia Romaniei si mentioneaza aspecte vizand statele cu care ne invecinam. Aceste informatii sunt importante si pot ajuta elevul si ulterior, in viata de adult. Iti prezentam mai multe avantaje pe care le are un elev care invata geografie.

Geografia ne ajuta sa intelegem sistemele fizice de baza care afecteaza viata de zi cu zi

Modul in care functioneaza ciclurile apei si curentii oceanici sunt explicate cu ajutorul Geografiei. Acestea sunt sisteme importante de monitorizat si de previzionat pentru a ajuta la diminuarea impactului dezastrelor. In acelasi timp, aceste sisteme pot fi monitorizate pentru a utiliza resurse importante. In manualul de geografie clasa 8 toate aceste informatii sunt studiate pentru tara noastra.

Geografia ajuta la aflarea informatiilor despre locuri si caracteristicile fizice si culturale

Pentru a afla locatia si caracteristicile fizice si culturale ale acestor locuri, pentru a functiona mai eficient in lumea noastra din ce in ce mai interdependenta, este nevoie de geografie. Avand in vedere cat de globala este piata noastra moderna, este important sa intelegem unde se afla tarile si culturile in raport la vecini si la alte popoare.

Geografia a jucat un rol determinant in evolutia omului

Cei care invata geografie reusesc sa inteleaga geografia vremurilor trecute si modul in care geografia a jucat roluri importante in evolutia oamenilor, ideile, locurile si mediile lor. Cunostintele geografice se intersecteaza cu alte subiecte precum Biologia si Istoria si pot ajuta la o mai buna intelegere in ansmablu a acestor subiecte.  Cu ajutorul manualului de geografie clasa a 8 a toate aceste informatii sunt detaliate pentru Romania.

Geografia ajuta la intelegerea organizarii spatiale a societatii

Este necesar sa fie invatata geografia pentru a intelege organizarea spatiala a societatii si a vedea ordinea in ceea ce pare adesea o imprastiere aleatorie a oamenilor si a locurilor. De ce traim in orasele si locurile in care ne aflam? Studierea Geografiei ne ofera o idee buna despre orase si localitati si despre modul in care au fost stabilite in anumite locatii si de ce unele au inflorit mai mult decat altele.

Geografia ajuta la stabilirea legaturilor dintre mediu si societate

Pentru a putea face judecati sensibile cu privire la problemele care implica relatii intre mediul fizic si societate, este nevoie de geografie. In mod similar cu ajutorul geografiei putem determina de ce nu traim in anumite locatii. O intelegere a geografiei ne permite sa stim ce locatii nu sunt ideale pentru dezvoltare, precum si unde sunt locurile care favorizeaza cel mai bine dezvoltarea.

Geografia invata elevul sa aprecieze planeta

Elevii care invata geografie stiu sa aprecieze Pamantul ca patrie a omenirii si sa aiba o perspectiva asupra deciziilor intelepte de gestionare a modului in care ar trebui utilizate resursele planetei: resursele Pamantului sunt finite si trebuie gestionate intr-un mod responsabil. Geografia ne informeaza despre modul de utilizare durabila a resurselor disponibile, precum si pentru a ajuta la imbunatatirea starii celor care sunt in pericol de a disparea.

Geografia ajuta la intelegerea notiunii de independenta

Pentru a intelege interdependenta globala si a deveni un cetatean global mai bun este nevoie sa elevul sa studieze geografie. In sfarsit, geografia ne poate ajuta sa fim mai constienti despre lumea din jurul nostru. A fi un cetatean global mai bun inseamna a intelege mai bine pe ceilalti si a cunoaste limitarile Pamantului, ambele lucrand pentru a face planeta noastra una mai viabila.

Toate aceste aspecte fac ca geografia sa fie o materie extrem de importanta si sa fie studiata inca din gimnaziu. Geografia de clasa a 8-a este cea care abordeaza toate aspectele legate de tara noastra, tratand toate aspectele geografice care ne caracterizeaza.