Cum ii afecteaza anxietatea pe copii la scoala?

Uneori, anxietatea este usor de identificat, cum ar fi atunci cand un copil se simte emotionat inainte de un test la scoala. Alteori, anxietatea in sala de clasa poate arata cu totul altceva – un stomac deranjat, un comportament perturbator sau furios, ADHD sau chiar o tulburare de invatare.

Exista multe tipuri diferite de anxietate, motiv pentru care aceasta afectiune poate fi greu de detectat in sala de clasa. Ceea ce au toate in comun, conform celebrului neurolog si profesor Ken Schuster, PsyD, este ca anxietatea “tinde sa blocheze creierul”, facand scoala dificila pentru copiii anxiosi.

Copiii se pot lupta cu:

  • Anxietate de separare: Cand copiii sunt ingrijorati ca vor fi separati de parintii / ingrijitorii lor. Acesti copii pot avea dificultati atunci cand sunt adusi de parinti la scoala, dar si pe parcursul zilei;
  • Anxietate sociala: Cand copiii sunt excesiv de ingrijorati ca vor fi judecati de catre cei din jur, motiv pentru care le este dificil sa participe la cursuri si sa socializeze cu colegii.
  • Mutism selectiv: Atunci cand copiilor le este greu sa vorbeasca in anumite situatii, cum ar fi in fata clasei sau in preajma profesorului;
  • Anxietate generalizata: Cand copiii isi fac griji pentru o multime de lucruri din viata lor de zi cu zi. Copiii cu anxietate generalizata isi fac adesea griji in special cu privire la performantele scolare, tinzand spre perfectionism;
  • Tulburare obsesiv-compulsiva: Cand mintea copiilor este plina de ganduri nedorite si stresante. Copiii cu TOC incearca sa-si atenueze anxietatea efectuand ritualuri compulsive precum numararea sau spalarea mainilor;
  • Fobii specifice: Cand copiii au o frica excesiva si irationala de anumite lucruri, cum ar fi frica de animale sau de inaltimi.

Semne care indica faptul ca un copil are anxietate la scoala:

Neatentie si neliniste

Cand un copil este nelinistit pe scaun si nu este atent, avem tendinta sa ne gandim la ADHD, dar si anxietatea ar putea fi cauza. Atunci cand este anxios in clasa, ii poate fi greu sa se concentreze asupra lectiei si sa ignore gandurile ingrjoratoare care ii acapareaza mintea.

Refuzul de a merge la scoala

In cazul copiilor pentru care scoala este o mare sursa de anxietate, refuzul de a merge la scoala este destul de comun. Refuzul de a merge la scoala tinde sa fie mai des intalnit dupa vacante sau dupa zilele in care au stat acasa din cauza unei boli, deoarece copiilor le este mai greu sa se intoarca dupa cateva zile de absentism.

Mersul la scoala poate fi, de asemenea, o problema pentru copiii care au dificultati in a se desparti de parinti. O anumita anxietate de separare este normala, dar atunci cand copiii nu se adapteaza la separare in timp, iar anxietatea lor face ca mersul la scoala sa fie dificil sau chiar imposibil, devine o problema reala. Totodata, copiii cu anxietate de separare se pot simti obligati sa-si foloseasca telefoanele pe tot parcursul zilei pentru a vorbi cu parintii.

Comportament perturbator

Comportamentul perturbator este un alt lucru pe care s-ar putea sa nu il asociem cu anxietatea. Dar atunci cand un elev loveste in mod repetat scaunul colegului din fata lui sau face crize de furie ori de cate ori este ignorat, anxietatea poate fi cauza. In mod similar, copiii care se simt anxiosi ar putea pune o multime de intrebari, chiar si de mai multe ori, deoarece se simt ingrijorati si doresc linistire.

Anxietatea ii poate determina pe copii sa fie agresivi. Cand copiii se simt suparati sau amenintati si nu stiu cum sa-si gestioneze sentimentele, pot reactiona prin fuga sau chiar prin violenta.

Probleme in a raspunde la intrebarile din clasa

Uneori, copiii se descurca perfect la teste si la teme, dar cand sunt chemati la tabla sau trebuie sa vorbeasca in fata profesorului, se lovesc de un zid. Practic, devin atat de anxiosi, incat simt ca ingheata. S-ar putea sa fi fost atenti la lectie si ar putea chiar sa cunoasca raspunsul, dar atunci cand sunt chemati la tabla sau intrebati de profesor, nivelul lor de anxietate devine atat de crescut incat nu pot raspunde.

Informatii oferite cu ajutorul celor de la mindmed.ro