Ce trebuie sa faci pentru a deveni asistent medical

In ultima vreme au aparut tot mai multe informatii in sursele media legate de criza de specialisti din domeniul medical, informatiile fiind vehiculate in contextul exodului cadrelor medicale spre tarile Uniunii Europene, acolo unde exista salarii de pana la 10 ori mai mari pentru acelasi volum de munca prestata.

Presat de aceasta realitate nu tocmai roz, guvernul a alocat sume importante pentru a creste remuneratiile personalului din domeniul medical, astfel incat salariile aproape ca s-au dublat, ajungand la peste 20.000 lei pentru un medic si 4000 lei net lunar pentru postul de asistent medical.

Toate aceste majorari salariale au readus in prim plan concurenta de la accederea in scolile medicale de specialitate, fapt ce va duce la necesitatea acumularii unui nivel bun de cunostinte pentru a accede in randurile celor admisi.

 Ce este nursing-ul?

Conceptul de nursing este cel folosit la scara internationala, pentru a defini meseria de asistent medical, care prespune, in mare, ingrijirea de specialitate acordata pacientilor.

Virginia Henderson a formulat o definitie completa asupra profesiei de asistent medical, subliniind faptul ca sarcina asistentului medical este aceea de a asista individul, indiferent de starea sa de sanatate, iar prin activitatile sale sa contribuie la mentinerea sau recuperarea sanatatii acestuia.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o persoana care doreste sa devina asistent medical, trebuie mai intai sa parcurga un program de nursing acreditat in statul respectiv, iar la sfarsitul acestuia sa obtina o licenta care sa ateste si sa garanteze dobandirea competentelor necesare practicarii acestei meserii.

Care sunt competentele necesare?

In primul rand, un asistent medical trebuie sa se ocupe de asistarea medicului in efectuarea investigatiilor, a interventiilor si tratamentelor, supravegherea pacientilor, precum si de acordarea primului ajutor in caz de urgenta.

O asemenea meserie presupune imbinarea armonioasa a unor trasaturi de caracter, cum ar fi empatia si rezistenta la stres, cu unele competente dobandite, cum ar fi abilitatile de a lucra la calculator impreuna cu cunostintele medicale specifice domeniului ales.

Cum poti deveni asistent medical in Romania

Pentru a deveni asistent medical in tara noastra, este necesara parcurgerea cursurilor unei facultati de profil cu durata de 4 ani sau ale unei scoli postliceale sanitare cu durata de 3 ani.

Admiterea in cadrul acestor forme de invatamant se adreseaza absolventilor de bacalaureat si se bazeaza pe sustinerea a doua probe teoretice care vizeaza evaluarea cunostintelor de biologie sau chimie.

Pentru a cunoaste aspectele de baza ale acestei meseirii, este necesar ca viitorii asistenti medicali sa inceapa pregatirea prin utilizarea unui ghid de nursing.

Ghidurile de nursing au rolul de a fixa bazele profesionale, prin imbunatatirea nivelului teoretic, aducand notiuni noi care vor fi utile in procesele de evaluare, diagnostic, planificare si interventie, pe care viitorii asistenti le vor utiliza cel mai des.

Lucretia Titirca este una dintre personalitatile marcante din domeniul asistentei medicale, fiind autoare a peste 10 manuale dedicate pregatirii in materie de nursing modern.

Conceptul de ingrjire expus in ghidul de nursing este similar cu cel prezentat anterior de catre Virginia Henderson, astfel incat elevii, studentii si profesorii au ocazia sa invete dintr-o sursa sigura si actualizata, in conformitate cu normele metodologice in vigoare.