Ce este manualul scolar?

Manualul scolar reprezinta un document curricular oficial, ca principal instrument de lucru pentru elevi, care cumuleaza programa scolara aferenta disciplinelor sau modulelor de pregatire. Cunostintele si capacitatile sunt prezentate intr-un mod sistematic, din perspectiva elevilor, pe materii, capitole si subcapitole, cursuri sau grupuri de lectii, seminarii sau diferite secvente de invatare.

Aceste manuale scoalare si alte auxiliare didactice, sunt realizate de autori sau echipe de autori si de specialistii din educatie si sunt aprobate de Ministerul Educatiei.

 Functiile pedagogice ale manualului scolar

Orice manuale sau auxiliare, cum sunt, spre exemplu, acele manuale scolare pentru clasa a 6 a, indeplinesc urmatoarele functii pedagogice:

-functia de formare a cunostintelor si capacitatilor prin atingerea obiectivelor instructiv-educative. Aceasta functie pune accent pe stimularea activitatilor individuale, autonome si independente ale elvilor;

-functia de informare, pune in evidenta sistemul de cunostinte si capacitate fundamentale pe domenii de lucru, realizata prin mijioace didactice si grafice specifice, precum imagini, sceme, simboluri, desene sau fotografii etc;

-functia de antrenare a capacitatilor cognitive, afective, psiho-motrice, sau a disponibilitatilor aptitudinale. Aceasta functie sustine si stimuleaza operatiile de declansare si activare a atentiei si motivatiei elevilor pentru studiu si in procesul propriu-zis de invatare;

-functia de autoinstruire, evidentiaza si stimuleaza mecanismele de conexiune inverse interna, existente la nivelul actiunilor didactice promovate prin intermediul programei, respectiv tehnicile de autoevaluare.

Manuale clasice versus Manuale moderne

Diferentele dintre manualele clasice si cele moderne, contemporane sunt foarte mari. Daca cele clasice se bazau numai pe transmiterea cunostintelor si pe memorare, manualele moderne nu se mai axeaza numai pe furnizarea de cunostinte, ci raspund la intrebarea ”de ce”, tratand structura si notiunile fundamentale ale materiilor.

Manualele contemporane introduc tehnica muncii intelectuale si autoinstruirea, stimuleaza gandirea, activitatile independente si vor fi completate cu materiale didactice auxiliare cum ar fi caietul de lucru sau fisele de munca independenta.

In acest fel, elevii descopera noile adevaruri, printr-o maniera eficienta de abordare a procesului de invatare si, cel mai important, prin eforturile propii, bineinteles alaturi de dascali bine pregatiti care stiu sa-i indrume si sa-i sustina.

Daca ne intereseaza ce inseamna si cum se prezinta aceste manuale scolare clasa a 6 a, despre care dadeam exemplu mai sus, sa aruncam o privire pe site-ul web al Librariei Delfin. Aici vom gasi manuale scolare pentru clasa a 6 a precum si auxiliare de la diverse edituri, la cele mai mici preturi din tara, dintre care amintim:

manuale de matematica, manuale de limba si literature romana, manuale de georafie, manuale de istorie, fizica, biologie, educatie tehnologica, educatie sociala, educatie muzicala, educatie plastica si de educatie  fizica si sport, informatica, religie, manuale de limbi straine (engleza, franceza, germana, italiana) sau manuale scoalare clasa a 6 a pentru minoritatea maghiara (istoria si traditiiile minoritatii maghiare, limba si literatura romana pentru scolile si sectiile cu predare in limba maghiara, limba si literatura materna maghiara).

Aceste manuale scolare pentru clasa a 6 a pot fi comandate foarte usor online, sunt avizate de Ministerul Educatiei, respecta programa scolara a Ministerului Educatiei si, cum spuneam, au cele mai mici preturi din tara.

Te-ar putea interesa si articolul Unde gasesti manuale scolare cu bani putini