Ai nevoie de bani pentru renovarea apartamentului? Iata cum ii poti obtine!

De obicei, un credit ipotecar se acorda pentru o perioada indelungata, adesea fiind aleasa perioada de 30 de ani. Astfel ca in tot acest interval de timp, locuinta poate avea nevoie de mici reparatii sau chiar de renovari complete.

Cum in cazul unei renovari, costurile pot fi unele mari, iar cheltuielile lunare vor face imposibila strangerea sumei de bani necesare, proprietarii trebuie sa caute alte solutii de finantare. De asemenea, obtinerea unui alt credit bancar poate fi dificila, deoarece gradul de indatorare al familiei va fi foarte mare, astfel ca o solutie potrivita poate fi refinantarea creditului ipotecar.

Cum se poate refinanta un credit ipotecar?

Institutiile financiare ofera clientilor lor posibilitatea de a-si refinanta aproape toate tipurile de credite, inclusiv cele imobiliare si ipotecare. Fiecare institutie in parte are insa conditiile sale de acordare pentru o refinantare credit ipotecar.

In general, o astfel de schimbare poate fi facuta dupa aproximativ 5 ani de la contractarea creditului si nu mai devreme. Refinantarea poate fi solicitata atat la institutia bancara care a acordat creditul ipotecar initial, cat si la o alta banca comerciala, care detine acest serviciu in portofoliu.

Pentru a obtine un nou credit, prin refinantare, solicitantul trebuie sa indeplineasca conditiile de eligibilitate, care sunt in mare parte aceleasi cu cele ale unui credit ipotecar, dar si sa completeze si sa depuna un dosar cu toate documentele solicitate de institutia bancara, dosar care va fi trimis pentru preaprobare.

In cazul in care solicitarea este acceptata de catre banca, suma acordata poate fi mai mare decat suma datorata pentru creditul ipotecar, astfel incat solicitantul sa obtina si banii necesari pentru nevoile personale care l-au impins sa ia aceasta decizie. Totodata, rata lunara si chiar perioada de rambursare a creditului se vor modifica, in functie de capacitatea de plata si de conditiile impuse de creditor.

Cand se recomanda refinantarea creditelor?

Cu toate ca oamenii aleg sa isi refinanteze creditele atunci cand au mare nevoie de o bani, in special de o suma importanta, analistii financiari sustin ca exista o anumita perioada pentru a se demara acest proces. Se recomanda ca refinantarea unui credit bancar sa se realizeze atunci cand se observa o scadere importanta a dobanzii.

De exemplu, pentru rambursarea unui credit se solicita adesea un anumit comision, care ar trebui luat in calcul de cei care isi doresc sa faca aceasta miscare financiara. Astfel ca diferenta dintre noua dobanda si costurile pentru achitarea creditului initial si chiar pentru comisioanele percepute pentru noul credit trebuie sa fie una mare, pentru a se obtine o eficienta financiara.

In plus, daca se opteaza pentru o perioada mai scurta pentru rambursarea imprumutului, solicitantul poate face o economie importanta, care va putea fi calculata in timp.